Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Ens Rutten Creil Bant Marknesse Espel Kraggenburg Luttelgeest Nagele Emmeloord?

Autocross/Brommerrace Rutten 2017

Zaterdag 13 mei 2017 vanaf de ochtend tot het eind van de middag
Locatie: IJsbaan Rutten (Meerweg 41, 8313 AL Rutten)
facebook.com/autocrossrutten

Rutten 2017
Voor de tweede keer gingen we weer het lange stuk naar het noorden volgen op weg naar de autocross van Rutten. Toen we daar iets verlaat aankwamen (om circa 13:00), was de baan enorm zwaar en traag. Er werd in de bochten bijna stapvoets gecrosst omdat harder gewoon niet mogelijk was. Maar de baan was nog veel zwaarder in de ochtend: we hoorden dat er auto's waren die gewoon niet weg kwamen. Dit komt door de zware regenval van een paar dagen vòòr de cross die de baan helemaal doorweekte. Later droogde de baan echter op waardoor er toch nog behoorlijke snelheden konden worden behaald. Het was ook een heel veilige baan, want er gebeurden nauwelijks ongelukken en de baancommisarissen hoefden bijna niets te doen. Of dit ook zo was vòòrdat wij er waren, kunnen we helaas niet bevestigen.

De loonwerker/bestelwagenklasse was nieuw dit jaar. Aangezien het een nieuwe klasse is, zijn de regels niet zo streng, maar wordt eerst even aangekeken hoe de klasse zich gaat ontwikkelen. Voorwaarde is wel dat er een rolkooi in moet die minstens gelijkwaardig is aan een kooi in de 250-euroklasse. Verder is het waarschijnlijk voldoende om het regelement van de 250-euroklasse als richtlijn aan te houden. De loonwerker/bestelwagenklasse reed vanwege een gebrek aan aanmeldingen mee met andere klassementen. Bij de 250-euroklasse werd er geknokt op het scherpst van de snede tussen twee aardig verschillende auto's: de stuiterende Volkswagen Caddy van Rudy Bos tegen de miniscule Suzuki Alto van Michael Brons. De twee waren absoluut gewaagd aan elkaar en het was een gaaf gezicht om ze te zien vechten! De Alto deed het trouwens ook zeer verdienstelijk tegen de damensklasse: hij kon ze allemaal achter zich laten.

In de Polderklasse was Jeroen de Lange weer de winnaar. Tweede werd Mick Meijerink, die dit jaar een veel betere auto had dan vorig jaar. In plaats van de Ford Escort van vorig jaar, reed hij nu met een blitse Toyota MR2. Kris Rol werd derde in de finales. Stefan Veldhuis, toch één van de grote kanshebbers, behaalde hierdoor geen podiumplek.

Boekje:

Rutten 2017 - pagina 1 - 2 Rutten 2017 - pagina 3 - 4

Autocross/Brommerrace Rutten 2016

Zaterdag 21 mei 2016

Rutten 2016
Na een lang stuk snelweg vanuit Lelystad kwamen we omstreeks het begin van de middag aan op de ijsbaan van het meest noordelijke dorp van de Noordoostpolder. Rutten, waar ze de ijsbaan hadden gebruikt om de baan te bouwen, die een beetje afweek van de gebruikelijke "pistoolvorm" die je op veel andere racebanen zag. De baan van Rutten had ongeveer de vorm van een oval, twee 180-gradenbochten met daartussen twee rechte lange stukken. Maar, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij een oval waren de bochten erg scherp. Deze vorm maakte het mogelijk om goed te kunnen zien welke bochtentactiek de crossers allemaal gebruikten, hoeveel snelheid ze daarbij verloren en hoeveel ze weer terugwonnen op de lange rechte stukken.

Goed bochtenwerk was wel een vereiste, omdat de greppel aan de binnenkant van de omwallingen aan de kant van het circuit was gegraven, in plaats van de gebruikelijke ligging van de greppel aan de buitenkant van de wal, aan de kant van het publiek. In de brommerrace won Mario Pulles met glans de finale. Al met al was het een leuke cross door de unieke baan, open pits, lage entreeprijs en goede kwaliteit patat en snacks bakte voor een lage prijs, waar we dan ook veel van kochten.

Boekje:

Rutten 2016 - pagina 1 Rutten 2016 - pagina 2 - 3 Rutten 2016 - pagina 4
Rutten 2016 - pagina 5 - 6 Rutten 2016 - pagina 7 - 8