Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Ens Rutten Creil Bant Marknesse Espel Kraggenburg Luttelgeest Nagele Emmeloord?

Autocross Marknesse 2017

Maandag 5 juni 2017 vanaf 12:00 tot het eind van de middag
Locatie: Emmeloordseweg 10, 8316 AV Marknesse
Entree: 4 euro
autocrossmarknesse.nl

Marknesse 2017

Zoals gebruikelijk werd de Autocross Marknesse weer op Tweede Pinksterdag verreden. Na een korte stop bij Schokland kwamen we om precies twaalf uur aan in Marknesse. Daar werd dit jaar de cross weer op de ijsbaan bij Sportpark de Punt gehouden, waar het tot tien jaar geleden ook werd gehouden. Op de nieuwe baan was een goede combinatie van snelheid en bochtentechniek nodig, waardoor er een strijd ontstond tussen de MR2's, die het snelst zijn in een rechte lijn, en de lichtere en stabielere voorwielaangedreven auto's. Zo wist Mick Meijerink bijvoorbeeld met zijn MR2 bij de start telkens bijna een autolengte voorsprong te verkrijgen tegen het einde van het lange rechte stuk, maar konden zijn tegenstanders later dichterbij komen.

De manches kwamen in een hoog tempo voorbij door een strakke organisatie en een eveneens strakke baan; er hoefde niet al te veel gekilverd te worden omdat de baan niet nat was, maar ook niet te droog. In de manches won Marknesses eigen Joan Scholtens drie van de vier ritten waar hij aan meedeed. Kris Rol viel weer eens op toen hij in één bocht Henrico Evers en Mick Meijerink aan de binnenkant inhaalde.

Het was dan ook een flinke teleurstelling toen beide coureurs in de halve finales uitvielen. Joan Scholtens ging in de eerste halve finale aan de leiding, maar reed tegen de binnenwand op en kwam ondersteboven te liggen. Hij maakte de rit nog af, maar begon niet meer aan een tweede. Kris Rol kwam in zijn eerste rit bijna zij aan zij met Stefan Veldhuis over de finish en werd tweede, maar in zijn tweede rit moest hij vanwege mechanische problemen zijn eerste plaats afstaan en kwam hij met een aantal ronden achterstand over de finish. Voordat de finales konden beginnen reden Henrico Evers en Bjorn van Gerner eerst nog een rit om te beslissen wie een plek in de finale zou krijgen. Ze gingen gelijk op, en het was stuivertje wisselen om de koppositie, maar uiteindelijk was het de rokende en vlammende oranje MR2 die door mocht naar de finale.

De leider van de Polderbokaal, Stefan Veldhuis, bezette in de finale van de Polderklasse al gauw de eerste plaats. Achter hem moest Mick Meijerink zijn positie verdedigen tegen JJ Vrugteveen. Toen JJ Vrugteveen zijn auto naast die van Mick Meijerink zette om hem in te halen leek hij de controle te verliezen over zijn Honda Civic, waarna ook hij een koprol maakte. Na de rode vlag kon hij verder, maar wel als laatste (hij zou uiteindelijk vierde worden). Stefan Veldhuis gaf na de herstart niet meer de leiding uit handen en won zijn eerste cross van het seizoen, met Mick Meijerink als tweede en Wouter Blok op de derde plek. Toch nog drie MR2's die de bekers van de Polderklasse mee naar huis mochten nemen.

Bij de Juniorklasse was Jim Meeuwse, die de leiding in de Juniorenbokaal in handen heeft, afwezig. Hij had zijn auto uitgeleend aan Tonnis Hilhorst uit Biddinghuizen, die er vervolgens de finale mee won. Jacco van der Wal, in de strijd om de Juniorenbokaal de grootste rivaal van Jim Meeuwse, kwam bij de start niet weg en kon alleen maar toekijken. Joran Geschiere en Robert Guchelaar werden tweede en derde.

Boekje met inschrijflijst:

Marknesse 2017 - pagina 1 Marknesse 2017 - pagina 2 Marknesse 2017 - pagina 3

Autocross Marknesse 2016

Maandag 16 mei 2016
Entree: 4 euro

Op Tweede Pinksterdag werd de twintigste Autocross Marknesse gehouden. We kwamen rond het begin van de eerste ritten aan op een vernieuwde kleine baan op het industrieterrein. Voor de twintigste editie van de cross had de organisatie een loting opgezet voor coureurs en toeschouwers. Gelukkig hadden wij niks gewonnen, want we waren onze lootjes kwijt.

Tijdens de eerste manche waren de coureurs erg zoekende naar hoe op deze kleine baan gereden moest worden. Hierdoor eindigde bijna elke rit in een afvlagging omdat er weer iemand over de kop ging. Na de eerste manche wisten de coureurs wel hoe ze de auto op de baan moesten houden en was deze spectaculaire, maar tijdrovende situatie voorbij.

Bij de start nam Tom Buijnink in zijn rood-wit-blauwe MR2 de leiding. Dit was maar voor korte duur, want voordat hij een volledige ronde kon rijden werd hij aangetikt door Joan Scholtens en kwam hij achterstevoren te staan. Henk Jan Te Brake schoot bij het ontwijken van de MR2 rechtdoor en kwam tegen de wand van de greppel tot stilstand. Tom Buijnink kon doorrijden, maar de strijd voor de overwinning ging nu tussen Joan Scholtens en Kris Rol.

Kris Rol kon in de buurt blijven van Joan Scholtens maar kon hem niet inhalen, waardoor de Marknessenaar zijn vijfde thuisoverwinning behaalde en een ritje mocht maken in de door Stichting Autocross Marknesse gebouwde Siamees. Sander Heerink werd derde, gevolgd door Rick Bonthuis en Tom Buijnink.

Boekje met inschrijflijst:

Marknesse 2016 - pagina 1 Marknesse 2016 - pagina 2 Marknesse 2016 - pagina 3