Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Ens Rutten Creil Bant Marknesse Espel Kraggenburg Luttelgeest Nagele Emmeloord?

J19Nu Joek Autocross Ens 2018

Vrijdag 27 april 2018
joekautocross.nl

Ens 2018

Op Koningsdag begint het crossseizoen van de Noordoostpolder traditiegetrouw weer in Ens. Terwijl koning Willem-Alexander zijn verjaardag viert zullen we voor het eerst dit jaar zien welke veteranen het beste de winter zijn doorgekomen, welke rookies de meeste potentie hebben en wie zich uiteindelijk de koning van Ens mag kronen.

Er zijn weer een aantal dingen veranderd deze winter. Ten eerste heeft de organisatie van de cross van Ens ervoor gekozen om van de 250-euroklasse een 500-euroklasse te maken, net als de organisatie van de cross van Espel die vorig jaar al voor een 500-euroklasse koos. Het verschil zit in de veiling van de auto's na afloop van de finale; bij een 250-euroklasse is het maximale bod 250 euro, bij een 500-euroklasse is deze 500 euro. Het idee is dat een hoger maximaal bedrag meer deelnemers werft doordat men minder verlies zal lijden op het bouwen van een auto. Vorig jaar deden er in Ens namelijk slechts vier mensen mee aan de 250-euroklasse.

Daarnaast is er ook een idee van de cross van Kraggenburg overgenomen; ook in Ens zal nu een superfinale worden verreden. Deze extra finale wordt na de reguliere finale verreden, als een soort toetje. De zestien beste crossers van de dag (gebaseerd op hun totale puntenaantal over de gehele dag) zullen in omgekeerde volgorde starten en vijftien rondes rijden. Hierdoor zullen de beste crossers en crossauto's zich naar voren vechten terwijl andere crossers zich met hand en tand zullen moeten verdedigen om kans te maken op een overwinning. Vorig jaar zagen we dit idee voor het eerst in Kraggenburg en het werkte heel erg goed. We zijn dus behoorlijk enthousiast voor de superfinale van Ens!

Ten slotte is er ook wat veranderd in de Polderbokaal. De kampioen van vorig jaar, Mick Meijerink, zal niet zijn titel prolongeren aangezien hij zich niet heeft ingeschreven voor de Polderbokaal. Nu er vaste startnummers zijn geintroduceerd (de volledige lijst is te vinden op onze Facebookpagina) zal Stefan Veldhuis toch startnummer 1 mogen gebruiken. JJ Vrugteveen zal startnummer 2 gebruiken en Kris Rol zal rijden onder startnummer 3. In de Juniorbokaal doet Jim Meeuwse wel nog steeds mee, met zijn vaste startnummer 101. Ook in de Juniorbokaal zijn verder nog wat bekende namen van vorig jaar terug te vinden die waarschijnlijk graag een hoger startnummer, dan wel de bokaal zelf, zullen willen verdienen. We hopen in ieder geval op titanenstrijden in de strijd om de beide bokalen.

J19Nu Joek Autocross Ens 2017

Donderdag 27 april 2017
5 euro entree (inclusief consumptie)

Ens 2017

Ja, het was koud. Het waaide en het regende. Toch liep Ens en omstreken massaal uit om de eerste autocross van het seizoen te bezichtigen en de verjaardag van onze koning te vieren. J19Nu Joek organiseerde de traditionele koningscross en liet dit jaar voor het eerst de junioren meedoen. Ondertussen werd in Biddinghuizen de Koningscross van ACV de Flintstones verreden.

In de ochtend regende het nog, maar na een stevige strijd tussen Kris Rol en Tom of Leo Buijnink in de tweede manche kwam de zon te voorschijn. De baan droogde snel op en werd zelfs stoffig. Een poging om de baan te besproeien ging verkeerd toen de kraan van de watertank loskwam en de sproeitractor al zijn water in de eerste bocht verloor. De zon en de crossmachines van de Polderklasse maakten al gauw korte metten met de poel in de binnenbocht en een tweede poging om de baan te besproeien ging gelukkig veel beter.

Wat het crossen betreft gebeurde er ook van alles. Melle den Hollander dacht in een rit van een Juniorklasse-manche alleen op de baan te zijn een reed een stuk achteruit (hiervoor zou hij dubbele punten krijgen van de organisatie, maar er is later besloten om dit toch niet te doen). Toen hij toch werd ingehaald door een onverwachte tegenstander draaide hij snel om en vocht hij zich weer terug naar de eerste plaats. Met zijn dubbele punten en overwinning mocht hij doorgaan naar de finale van de Juniorklasse. Tussendoor reed Kornelis Offringa met zijn Dakartruck ook nog een paar rondjes over de autocrossbaan.

In de finale van de Polderklasse stonden Jeroen de Lange, Paul Dekker, Stefan Veldhuis, Kris Rol, Jorn Meijer en Sander Heerink. Jeroen de Lange kwam de stofwolk van de eerste bocht als eerste uit, gevolgd door Stefan Veldhuis. Toen alle auto's tegelijkertijd door de tweede bocht wilden, viel Stefan Veldhuis terug naar de vijfde plaats en kwam Kris Rol aan de buitenkant van de chicane naast Paul Dekker en Sander Heerink te rijden. Bij het uitkomen van de chicane was er niet genoeg ruimte en reed Kris Rol tegen de wand, waardoor zijn auto ondersteboven kwam te liggen. Gelukkig was hij ongedeerd en kon zijn auto ook verder. Na de herstart nam Jeroen de Lange weer de leiding, met Stefan Veldhuis als tweede en Kris Rol als derde. De drie reden in die volgorde een tijd dicht achter elkaar aan, maar niemand wist Jeroen de Lange meer in te halen. Hij won de koningscross van 2017. Stefan Veldhuis en Kris Rol werden tweede en derde. Over twee weken zullen ze in Rutten hun strijd om de Polderbokaal voortzetten.

In de finale van de Juniorklasse reed de groene Suzuki Swift van Jacco van der Wal al gauw van de rest weg. Daarachter ging de strijd tussen Corné Spelde, Jim Meeuwse en Frank de Bruijn, die in die volgorde uiteindelijk over de streep kwamen. In de 250-euroklasse deden de hele dag maar vier auto's mee, die dus ook allemaal de finale bereikten. Hier wonnen Jelte van Ruiten en Maarten van Maldegem. Na de cross werden de auto's weer voor maximaal 250 euro geveild.

Boekje en poster:

Ens 2017 - pagina 1 Ens 2017 - pagina 3 Ens 2017 - poster

J19Nu Joek Autocross Ens 2016

Woensdag 27 april 2016

Op Koningsdag werd het crossseizoen van 2016 begonnen met de Joek Autocross Ens, georganiseerd door jongerenvereniging J19nu Joek. Na enkele dagen slecht weer was de baan erg nat en dat maakte het crossen zwaar, waardoor de auto's nauwelijks snelheid konden maken in de modder. Gelukkig bleef het op de dag van de cross zelf droog, maar ondanks het kilveren en uiteindelijk nog wat zon was de baan bij de finales nog steeds niet helemaal opgedroogd.

In de finale van de Polderklasse kwam de lichte Toyota MR2 van Luuk Boons al vroeg op voorsprong, terwijl de Kever van Johrin Woltinge al direct na de start weer tot stilstand kwam. Albert Pol ging twee keer over de kop, wat zorgde voor twee rode vlaggen. Bij de tweede herstart kon hij niet meer verder gaan, maar hij won uiteindelijk wel de over-de-kopprijs van 25 euro. Luuk Boons bleef aan de leiding na beide herstarts en won zijn eerste cross in de Polderklasse.

In de finale van de 250-euroklasse had 'De Rode Lantaarn', de Saab van Jelte van Ruiten en Maarten van Maldegem, een sterke start, terwijl de anderen door de modder moeite hadden op gang te komen. Zo kwam de Peugeot Partner van Nick Schuttenbeld al na een ronde vast te zitten. Jelte van Ruiten kon uiteindelijk zonder al te veel concurrentie naar de overwinning rijden.