Autocross Noordoostpolder

Spanning en sensatie onder zeeniveau!


Home De Crosses De Polderbokaal In De Buurt Over Ons
Ens Rutten Creil Bant Marknesse Espel Kraggenburg Luttelgeest Nagele Emmeloord?

Autocross/Combinerace Emmeloord 2017

Zondag 10 september 2017
Locatie: Escudo 41, 8305 BM Emmeloord
Entree: 10 euro
combinerace-emmeloord.nl

Op 21 juli kwam er treurig nieuws uit het midden van de polder: in verband met een onderbemande organisatie komt er geen combinerace. Voor het Polderkampioenschap autocross is er »misschien nog een heel klein lichtpuntje». »Wanneer we daar meer over weten, zal dat natuurlijk naar buiten gebracht worden,» zo schrijft STICORA op hun Facebook-pagina. Wij hopen ontzettend dat deze finale van het crossseizoen tóch doorgaat!

De laatste autosportwedstrijd van de Noordoostpolder wordt traditiegetrouw en zoals bij een afsluiter hoort in de hoofdstad van de polder gehouden: Emmeloord. Alle coureurs uit het nationaal kampioenschap combineraces alsmede een selecte top autocrosses uit de Polderbokaal mag zich nog één keer bewijzen op deze gigantische baan. De grote hoeveelheid deelnemers maakt dat het enorm belangrijk wordt om de eerste bocht goed te nemen. Voor de toeschouwers wordt dit dan ook een mooi spektakel, maar ook de rest van de baan bevat altijd wel een duelletje doordat er zoveel coureurs zijn. Wij hebben er in ieder geval zin in!

Naast de Polderklasse, de Jeugdklasse en de driewielerklasse rijdt in Emmeloord:

Van links naar rechts: de Sierra Duo's, de familiecaravanrace, de standaardklasse combines en de vrije klasse combines:

Sierra Duoklasse Familiecaravanrace Standaardklasse combines Vrije klasse combines

Autocross/Combinerace Emmeloord 2016

Zondag 11 september 2016

Met pijn en moeite hebben we een plekje in onze agenda weten te krijgen zodat we naar de Autocross en Combinerace van Emmeloord konden gaan. En het beloofde wat! Vroeg in de ochtend bestegen we voor het laatst het jaar de A6 op weg naar het enorme industrieterrein van de "hoofdstad" van de polder: Emmeloord. De combines en de auto's waren nog bezig met keuren toen we de entreeprijs van tien euro betaalden aan de kassa, voor de Poldercrosses een hoog bedrag, maar het was het zeker waard! Het zoeken naar een mooie zitplek was niet moeilijk, er waren trailers in óvervloed om in te zitten.

Wij namen dus plek in een trailer dicht bij de jurywagen terwijl de crossauto's en de combines bezig waren aan de remmentest. Om 11 uur gingen de combines los. Dikke rookpluimen werden uitgebraakt door enorme kolossen met de plaats van herkomst geschreven op een verkeersbord bevestigd op de combine. Die herkomst was soms enorm ver van huis: er deden zelfs deelnemers uit Luxemburg mee. Het brute geweld van deze voertuigen die over de baan denderden (en soms ook door de waterbak die als afsnijroute was geplaatst), zorgde ervoor dat de baan gedurende de dag vaak gekilverd moest worden. Daarna startte de special/vrije klasse. Toch weer een heel ander soort machine: een stuk kleiner en sportiever. Velen waren uitgerust met een dikke Amerikaanse V8 waardoor ze met een hoog tempo over de baan vlogen.

Toen werd het tijd voor "ons" onderdeel: het Polderkampioenschap! In tegenstelling tot de zes tot acht auto's die gebruikelijk zijn bij de omringende dorpen, werd in Emmeloord gelijk met ongeveer twintig auto's in één keer gestart. Dit zorgt voor een enorme chaos bij de start, maar let goed op, want de startplaatsen zijn verdeeld op basis van de prestaties van de coureur eerder dit jaar, dus elke coureur heeft zich al bewezen! Daarna was het de beurt aan de Sierra Duo's, auto's die met twee personen worden bestuurd (de één de pedalen, de ander het stuur) en de driewielers. Toen waren de junioren aan de beurt en daarna begon het allemaal weer overnieuw.

De startlijst van Emmeloord heeft ook te maken met de prestaties in de randdorpen. De zes coureurs die het beste in hun thuisdorp hebben gecrosst, mogen meedoen met het Polderkampioenschap. Bijvoorbeeld: de zes Ensenaren (inwoners van Ens) die het best hebben gepresteerd bij de autocross van Ens, mogen uitkomen voor Ens. Een coureur die dus een slechte dag heeft in Ens, maar verder wel een fantastisch seizoen heeft neergezet, heeft dus pech, want hij mag niet meedoen met het Polderkampioenschap. De Emmeloorders, die zich natuurlijk niet in hun thuisbasis konden bewijzen dat seizoen, worden geloot als het er meer dan zes zijn (en dat is heel vaak zo). Deze regels worden vrij soepel gehanteerd omdat Nagele en Tollebeek geen cross meer hebben, en ze de coureurs uit die dorpen ook een kans willen geven. De inschrijflijst van de Polderklasse bevat dan ook redelijk wat coureurs die uitkomen voor een ander dorp dan waar ze vandaan komen.

In de finale werd Johan Scholtens, na een spannende strijd met Jeroen de Lange, de Polderkampoen van 2016. Het was mooi om te zien hoe Scholtens de Lange terugpakte na Kraggenburg, waar hij (misschien per ongeluk) op de greppel werd gedrukt. Toen was het tijd voor het toetje: de familie caravanrace. De deelnemers vormden hier teams. Eén lid van het team moest een aantal ronden met een caravan voltooien. Hierbij moest diegene één pitstop maken door het circuit te verlaten, buiten het circuit om te rijden en weer in de startblokken het stuur over te geven aan het andere teamlid. Als je als eerste over de finish komt met de trailer er nog aan, heb je gewonnen, in welke staat die trailer nog is. Heel veel deelnemers kwamen echter niet verder dan een paar ronden en konden toen niet verder rijden omdat ze tegen de muur gedrukt waren en klem zaten met hun caravan.

Toen de caravanrace voorbij was, keken we niet alleen uit op een veld vol plastic en hout van de caravans, maar we keken ook terug op een fantastisch seizoen aan Poldercrosses. Wij zullen ons nu richten op het Midland Circuit in Lelystad, en tegen de Poldercrossers zeggen we: tot volgend jaar!

Voor diegene die zich afvraagt wat een combine is: het is een soort grote trekker die wordt gebruikt bij het dorsen en oogsten van graan met sturende wielen aan de achterkant en vóór grotere wielen dan achter. Kan je daarmee dan racen? Jazeker! Er bestaat zelfs een nationaal kampioenschap van. Het nationaal kampioenschap is opgesplitst in een standaardklasse, een vrije klasse, een damesstandaardklasse en een vrije damesklasse. In de standaardklasse wordt gebruikt gemaakt van echte combines met een standaard motor van niet meer dan zes cilinders. De combines moeten ook aan een bepaalde hoogte (2,75 meter) en gewicht voldoen (vier tot zes ton), tweewielaandrijving hebben en dan zijn er nog wat andere beperkingen die onder andere op vering betrekking hebben. In de vrije klasse is er veel meer toegestaan qua motor, aandrijving en vering. Minimale hoogte is 1,90 meter en gewicht is twee tot vier ton. Voor sommige combines worden uitzonderingen gemaakt.

Krant met inschrijflijst:

Emmeloord 2016 - pagina 1 Emmeloord 2016 - pagina 3 Emmeloord 2016 - pagina 5 Emmeloord 2016 - pagina 7 Emmeloord 2016 - pagina 9
Emmeloord 2016 - pagina 11 Emmeloord 2016 - pagina 15 Emmeloord 2016 - pagina 16 Emmeloord 2016 - pagina 17 Emmeloord 2016 - pagina 19